Katės mityba skirtingais gyvenimo etapais

Katės mityba skirtingais gyvenimo etapais

Vienas iš svarbiausių veiksnių, į kurį reikia atsižvelgti perkant kačių maistą, yra jūsų katės amžius. Skirtingi gyvenimo etapai reiškia skirtingus veiklos ir mitybos poreikius. Kalbant apie kačių maistą, katės yra apytiksliai skirstomos į tris amžiaus grupes - kačiukai, suaugusios katės ir subrendusios katės- senjorės. Tikėtina, kad suaugusių kačių ėdalas turės mažiau kalorijų nei kačiukų maistas, o vyresnio amžiaus kačių maistas (maždaug 10 metų amžiaus katėms) greičiausiai bus pritaikytas konkrečiai jūsų katės sveikatai – jai gali būti sunku kramtyti arba susilpnėti kvapo ir skonio gebėjimas. Jei jūsų parinktas maistas netiks jūsų katei, tai bus akivaizdu: atsiras įspėjamieji požymiai kaip mieguistumas, vėmimas, viduriavimas ir svorio kritimas. Rekomenduojama gyvūną palaipsniui ( per 1-2 savaites) supažindinti su nauju maistu, kad nepakenktų jūsų katės skrandžiui.

Kačiukų maitinimas

Pavyzdžiui, kačiukai paprastai yra daug aktyvesni nei vyresnio amžiaus kačiukai, be to, jiems reikia papildomos mitybos, kuri padėtų jiems greitai augti. „Kaip kūdikiai nevalgo to paties maisto kaip suaugę žmonės, taip pat kačiukai neturėtų valgyti to paties maisto kaip suaugusios katės, nes jiems reikalingos skirtingos maistinės medžiagos, kurios bėgant metams kinta. Kačiukams reikia papildomų kalorijų, baltymų, sveikų riebalų ir mineralų, tokių kaip kalcis ir fosforas, kad jie galėtų sveikai augti ir vystytųsi sveika raumenų ir kaulų sistema.

Kiek kartų per dieną turėtų valgyti kačiukai? Kačiukai turi didesnį kalorijų poreikį nei suaugusieji. Kai kačiukai yra pasirengę atjunkyti, jie turi valgyti keturis ar penkis kartus per dieną keletą mėnesių (paprastai šešis), kad augtų pastoviai. Kai jie pasiekia optimalų svorį, valgymų skaičius yra palaipsniui mažinamas.

Neduokite kačiukams sauso maisto, nes jo šiurkšti tekstūra gali pakenkti jų pilvui ir skaudėti dantenas. Maitinant subalansuotu aukštos kokybės šlapiu maistu, jie bus raumeningi, o suaugę jie išsiugdys sveikos mitybos įpročius.

Suaugusios katės mityba nuo 1m iki 7m

Kačiukui subrendus, t.y maždaug nuo 1 metų amžiaus jų mitybos poreikiai keičiasi nei buvęs kačiukų maitinimas. Jų medžiagų apykaita pradeda lėtėti, todėl juos reikia pradėti šerti suaugusio kačiuko maistu. Kai kurių didesnių veislių kačiukų (pvz. Meino meškėnų) augimo laikotarpis yra ilgesnis, todėl jiems vis tiek gali tekti ėsti kačiukų maistą iki jiems sueis 18–23 mėn. Suaugusios katės šėrimas ir kiekis priklauso nuo daugelio veiksnių kaip veiklos lygio, metabolizmo, kūno dydžio, kur visi turi įtakos kalorijų poreikiui. Rekomenduojama suaugusias kates šerti du kartus per dieną. Negalima šiame tarpsnyje katėms palikti maisto, kad katė galėtų valgyti kada tik nori. Būtina atidžiai reguliuoti ir koreguoti jų suvartojamo maisto kiekį, kad neatsirastų sveikatos problemų, tokių kaip nutukimas.

Vyresnio amžiaus katėms reikalingas maistas, kuriame yra daug baltymų ir drėgmės, kad palaikytų jų inkstų sistemą, o jos turi mažiau riebalų ir kalorijų, kad išvengtų svorio padidėjimo, kas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Vyresnėms kambarinėms katėms rekomenduojamas maistas be grūdų arba specialios dietos. Dietos gali padėti tenkinti konkrečius katės poreikius, pvz.svorio kontrolė antsvorio turinčioms katėms, alergiškoms katėms. Dažnai parinkta tinkama mityba gali panaikinti vaistų poreikį ir netgi sutaupyti pinigų veterinaro vizitams.

Kiek maisto jūsų katė turėtų suvalgyti visada rekomenduojame pasitarti su savo veterinaru, kuris gali geriau suprasti katės brandą ir jos poreikius.

Vyresnio amžiaus kačių (7m-10m) ir kačių senjorų (11m-14m) mityba

Senstant jūsų katė tampa mažiau aktyvi, sumažėja jos kūno masė dėl to sumažėja medžiagų apykaita. Pasikeitimai vyksta visame katės organizme, pasikečia virškinimas, keičiasi jos imuninė sistema, skonis ir uoslė. Svarbu, kad vyresnio amžiaus katė gautų maistą, kuris maksimaliai pagerintų jos gyvenimo kokybę.

Šio amžiaus katėms būdingi burnos ir dantų pokyčiai, jos dažnai serga dantų ligomis. Jei jos nevaldomos, gali pablogėti apetitas ir atsirasti skausmas, be to tai gali paveikti kitas organizmo sistemas. Todėl vyresnio amžiaus kačių maistas turi būti skanus, minkštas ir lengvai virškinamas. Jei jūsų suaugusi kasdien valgė neriebų šlapią maistą su daug mėsos, sulaukę dešimties metų turėtumėte laikytis to paties maitinimo režimo. Jei jūsų katė valgė tik sausą maistą arba kombinuotą ėdalą, palaipsniui pereikite prie šlapio maisto be grūdų, kad palaikytumėte sveiką senėjimą. Specialių veterinarinių dietų naudojimas gali padėti valdyti vyresnio amžiaus kačių sveikatos būklę.

Pirkite maistą pagal savo katės gyvenimo etapus, atsižvelgdami į visus galimus negalavimus ar jautrumą, kurių jūsų augintinis gali įgyti laikui bėgant. Tik speciali katės dieta pagrįsta jos amžiumi, lytimi, ligos istorija ir gyvenimo būdu namuose, gali teigiamai paveikti jos kasdienį gyvenimą ir ilgaamžiškumą. Egzistuojant daugybei maisto pasirinkimų, priimti pagrįstus sprendimus ir susitvarkyti su konkrečiais katės poreikiais visada jums padės jūsų veterinarijos gydytojas.

Close Menu