Naujos technologijos ir žmonių su negalia savarankiškumas

Naujos technologijos ir žmonių su negalia savarankiškumas


Negalia riboja mūsų galimybes judėti ir veikti. Laimei, šiuolaikinės technologijos pateisina lūkesčius, kurios gerokai peržengia neįmanomo dalyko ribas. Atsiranda vis daugiau objektų ir programų ar programų, kurios padaro negalią mažiau apsunkinančią, o galimybes – taip pat ir darbo rinkoje – lygesnes. Kadaise apie elektrinį neįgaliųjų vežimėlį galima buvo tik pasvajoti, šiais laikais atsiradus dar geresnė alternatyva elektriniam vežimėliui, tai yra elektriniai skuteriai, kurie ne tik nuvažiuoja žymiai daugiau kilometrų, bet yra patogesni ir lengvesnis valdymas. Pagrindinis skuterių neįgaliesiems tiekėjas Lietuvoje yra Mediplius.lt

Kodėl verta griebtis technologijų

Taip, kaip gerai išvystyta erdvė aptarnauja ne tik neįgaliuosius, bet ir vyresnio amžiaus žmones ar mamas su vežimėliais, taip technologijų plėtra palanki mums visiems. Vis dėlto naujai sukurti įrenginiai, sukurtos programos ir aplikacijos žmonėms su negalia suteikia kai ką daugiau – galimybę susidurti su tuo, kas iki šiol atrodė neįmanoma. Daugelis jų perkeltine ir tiesiogine prasme atveria duris į funkcionavimą namuose, šeimoje, mokykloje ir darbe.

Neturėdami kasdienio kontakto su neįgaliaisiais ar jų pasirinkta grupe, dažnai nesuvokiame, kiek daug jie gali pasiekti pasitelkę papildomą įrangą ar programinę įrangą. Labai gali būti, kad daugelis darbdavių nebijotų samdyti negalią turinčius kandidatus, jei turėtų daugiau žinių apie tai, kas biure gali padėti būsimam darbuotojui. Technologijų dėka žmonės su negalia įgyja dar vieną, labai vertingą savo nepriklausomybės procentą.

Kas gali padėti fizinę negalią turinčiam žmogui - kas yra skuteris?

Žemiau pateikiame keletą pasirinktų daiktų, kurie gali būti naudingi ir pagerinti kasdienį gyvenimą tiek namuose, tiek darbe. Žinoma, rinkoje yra daugiau tokių įrenginių. Tačiau čia sunku juos visus paminėti.

Elektrinis skuteris padeda lengvai ir komfortiškai įveikti didelius atstumus lauko sąlygomis. Skuteriai vis labiau populiarėja Lietuvoje, juos vis dažniau renkasi nei neįgaliųjų vežimėlius.

Kilpa su rankena sagoms tvirtinti

Paprasta ir labai įdomiai apgalvota. Patogus medinis prietaisas žmonėms, turintiems rankų darbo sunkumų ar skaudantiems pirštus. Jį sudaro medinė rankena ir plieninė kilpa, einanti per sagos skylutę. Užsikabinęs ir grįžęs jis su veržlumu pritvirtina. Kasdien rengdamiesi į darbą tikriausiai nesusimąstome, kiek sagų turime užsisegti. Marškiniai jų turi keletą, todėl toks prietaisas gali labai praversti tiek namuose, tiek darbe ar komandiruotėje.

Prietaisas kojinėms užsimauti

Tai palaiko tiek kojinių, tiek pėdkelnių naudojimą. Labai naudinga tiems, kurie turi problemų dėl stuburo ir lenkimo. Tai savotiška plastikinė forma iš minkštos medžiagos, kuri puikiai prisitaiko prie pėdos. Uždėjęs kojinę ant formelės, vartotojas įsliūkina pėdą į susidariusį tarpą ir užmauna kojinę ant kojos.

Persirengimo rankena

Labai naudinga žmonėms, kurių pečių ir rankų mobilumas labai ribotas. Specialiai sukurta rankena leidžia pritvirtinti drabužius ir priartinti juos prie rankos. Dėl šio prietaiso daug lengviau apsivilkti marškinius, švarką, kelnes, sijoną ir net apatinius.

Tai pasiūlymas žmonėms, kuriems sunku rankose laikyti ploną rašiklį ar pieštuką. „Paukštuko“ dėka rankena tampa daug saugesnė, o tai leidžia tiksliau naudoti rašiklį ar rašiklį. Tačiau norint naudotis šia pagalba, reikia bent trumpos praktikos.

Clarity Fortissimo telefonas

Nepakeičiamas tiek namuose, tiek darbe. Riboto judumo žmonėms, ypač jei problema yra rankose, skambinti dažnai yra problema. Todėl ne be reikšmės tai, kad šis įrenginys pilnai veikia su balso komandomis. Pokalbiai pradedami ir baigiami be tradicinio ragelio pakėlimo ir padėjimo. Įrenginyje taip pat yra įrengtas atsakiklis, o „Bluetooth“ leidžia telefoną sujungti su kitais įrenginiais.

Kuo naudingi aklieji ir silpnaregiai

Didelis žingsnis į priekį technologiniame pasaulyje, palengvinantis aklųjų funkcionavimą, yra viskas, kas susiję su garsu. Dėl sintetinės kalbos daugelis gyvenimo sričių žymiai pagerėjo. Tarp svarbiausių pagalbinių priemonių yra:

Kompiuterinio kalbėjimo programa

Jos dėka aklojo naudojamas kompiuteris kiekvieną atliktą darbą signalizuoja balsu. Taigi jūs žinote, kokias raides spaudžiate, kas buvo parašyta el. pašte, kokios programos yra darbalaukyje ir kas pasiekiamas per „Skype“ ar „Messenger“. Garso dėka aklas vartotojas pagaliau gali pasinaudoti puikiomis naršymo internete galimybėmis.

Čia verta paminėti, kad ilgą laiką tokio tipo programos, buvo labai brangios. Jų kaina svyravo apie 500eu. Tačiau prieš kelerius metus IT gabūs aklieji nusprendė kartu sukurti programą, kurią dabar galima nemokamai parsisiųsti iš svetainės iš bet kurios pasaulio vietos, o jos funkcionalumas niekuo nenusileidžia mokamoms. Tai ypač svarbu darbdaviams, kurie nori pritaikyti darbo vietą aklam darbuotojui ir neturi jaudintis dėl didelių tokio įsipareigojimo išlaidų.

Kalbantys telefonai

Dabartinėje eroje tiek „Android“ telefonai, tiek „iPhone“ jau visam laikui ir pradžioje įdiegė kalbėjimo programas. Kiekvienas aklas vartotojas, juos įjungęs, gali pilnai naudotis telefonu – skambinti, siųsti ir skaityti trumpąsias žinutes, pildyti priminimą ar kalendorių, taip pat naudotis internetu. Taip pat šiuos telefonus galima nustatyti taip, kad jie geriau aptarnautų žmones su regėjimo negalia, t.y., pakeistų kontrastą, šrifto tipą ir dydį, keistų ekrano ryškumą.

Tai tarsi televizoriaus nuotolinio valdymo pultas. Įrengtas mini kamera, jame yra keli mygtukai, kurie padeda ne tik tiksliai nustatyti medžiagos ar objekto, kuriam taikome testerį, spalvą, bet ir nustatyti žadintuvą, patikrinti spalvų sodrumą ar įjungti chronometrą. Tokio įrenginio dėka galėsite išsirinkti drabužius, biure pasitikrinti segtuvo spalvą ar išsirinkti dovaną konkrečiam žmogui patinkančios spalvos.

Balso perdavimo įrenginiai

Balso perdavimo įrenginiai sintetiniu balsu nuskaito spausdintą medžiagą (knygas, laikraščius, laiškus, spaudinius ir kt.). Jie taip pat dažnai ekrane rodo skaitomą tekstą labai padidintu variantu, kuris padeda silpnaregiams. Kai kuriuos iš jų galima prijungti ir prie interneto tinklo bei el. Taip pat yra įrenginių, kurie, be parašyto garsinio skaitymo, papildomai rodo tekstą Brailio raštu, o tai leidžia, pavyzdžiui, tiksliai taisyti tekstą. Brangesni yra prieinami mobiliojoje versijoje, todėl jų funkcionalumas yra žymiai padidintas.

Brailio rašto žymeklis

Tai leidžia daryti Brailio rašto etiketes ant specialių lipnių ritinėlių. Su juo galite paruošti trumpą informaciją Brailio raštu ir klijuoti ją beveik ant bet kokio paviršiaus (neuždengiant esamos grafikos). Įdomu tai, kad juo gali naudotis ir regintys žmonės. Prietaisas yra paprastas naudoti ir nereikalauja žinių apie Brailio raštą. Visas procedūras vartotojui atliks speciali programinė įranga, pateikiama kartu su Braille Labeler: tereikia įvesti tekstą ir pati programa jį išvers į Brailio raštą ir atspausdins etiketę. Nepakeičiamas namuose žymėti kasdienius daiktus, darbe naudojamą įrangą, taip pat visuomeniniuose pastatuose susisiekimo maršrutams, liftams, paskaitų salėms ir kt.

Yra daug kalbančių įrenginių. Dažniausi yra laikrodžiai, termometrai, gliukometrai, žadintuvai, kraujospūdžio matuokliai, vonios ir virtuvės svarstyklės, skaičiuotuvai, šviesos jutikliai, matavimo prietaisai, baterijų matuokliai, mp3 grotuvai, diktofonai ir daug daugiau. Tačiau silpnaregiai gali įsigyti didintuvų, elektroninių didintuvų, pritaikytų klaviatūrų, kalendorių su padidinta spauda.

Ko mėgsta žmonės, turintys klausos problemų?

Kaip žinote, ten, kur sutrinka klausa, lieka rega ir lytėjimas. Todėl didžioji dauguma šią žmonių grupę palaikančių įrenginių bus paremti šviesa ir vibracija. Kai kurie labai įdomūs įrenginiai apima:

Vibruojantis žadintuvas

Specialūs žadintuvai, mirksintys stipria šviesa ir vibruojantys, dažnai papildomai aprūpinti garsaus garso signalo funkcija (naudinga klausos negalią turintiems asmenims). Jie turi segtuką, kurį galima lengvai pritvirtinti prie pagalvės ar drabužių. Žadintuvu gali būti ir pati pagalvė, kurios viduje sumontuotas vibruojantis įrenginys. Vis labiau populiarėja rankiniai laikrodžiai su vibruojančiu žadintuvu ar išmaniosiomis apyrankėmis.

Telefonas turintiems klausos negalią

Žmonės iš vadinamųjų Laidus klausos praradimas, t. y. pažeidžiamos tos ausies dalys, kurios yra susijusios su mechaniniu garso bangos apdorojimu, gali naudoti telefoną, kuriame naudojamas kaulų laidumas. Vietoj ausies klausos sutrikimų turintis žmogus prideda imtuvą prie kaukolės kaulo. Signalas vibracijomis perduodamas per kaukolės kaulus tiesiai į vidinę ausį, aplenkiant išorinę ir vidurinę ausį. Taip pat yra adapterių, kuriuos galima prijungti prie įprasto telefono. Jų užduotis – sustiprinti ir pagerinti balso kokybę. Labai naudinga visiems, kurie dirba. Sunku įsivaizduoti profesiją, kurioje niekada nenaudojamas telefonas.

Jutikliai

Šie paprasti įrenginiai paverčia garsą šviesos signalu. Dėl to kurtieji gali matyti, kai skamba durų skambutis, verkia vaikas, skamba telefonas ar sklinda dūmai.

Programėlės ir programos

Telefonai ir kompiuteriai yra tikras galimybių vandenynas, palengvinantis žmonių su negalia veiklą. Jų dėka aklieji turi prieigą prie žodynų ir vertėjų, ieškodami naujų vietų gali naudotis GPS nuorodomis, fizinę negalią turintys žmonės sužinos, kur gali nueiti papietauti ar kokiame viešbutyje apsigyventi komandiruotės metu. Tiek Android, tiek IOS leidžia įdiegti daug naudingų programų. Vieni leidžia sakytinę kalbą išversti į gestų kalbą, kiti atpažįsta pinigų nominalus, šviesos intensyvumą patalpoje ar spalvas. Taip pat yra programų, kurios padeda valdyti neįgaliojo vežimėlį arba išmaniuosius namus.

Tačiau verta suvokti, kad dažnai smulkūs patogumai, tokie kaip baldų perkėlimas kambaryje, reguliuojamo aukščio rašomojo stalo pirkimas ar užrašų Brailio raštu dėjimas ant segtuvų, gali gerokai paveikti neįgalaus darbuotojo funkcionavimą biure. Namuose jis pats pasirūpins maksimaliu komfortu. Tačiau jei kyla abejonių, kas žmogui geriausia, geriausia išeitis – nuoširdžiai pasikalbėti. Kiekvienas yra savo srities žinovas.

Close Menu