Židiniai: tinkamas pasirinkimas

Židinys


Ko gero, dažnam žmogui žodis „jaukumas“ asocijuojasi su knygos skaitymu prie židinio. Seniau jie būdavo naudojami tam, kad palaikytų šilumą namuose, o dabar tai – tarsi komforto, jaukumo, kartais prabangos atspindys. Dabar dažnai naudojami ne tik tam, kad sušildytų namus. Tačiau tiek anksčiau, tiek dabar tai – tarsi namo simbolis ir retas, kuris gali įsivaizduoti namą be tokio tipo šilumos šaltinio. Tačiau, nors ir vis dažniau šis pasirinkimas būna dėl namų įvaizdžio, nei praktiško poreikio, natūralu, renkantis šį pirkinį, vis tiek atsižvelgiame į visus jo galimus privalumus ir trūkumus, ne tik į išvaizdą.

Taigi, paprastai židiniai būna iš ketaus arba plieniniai.

Ketiniai ugniakurai yra ilgaamžiškesni bei patvaresni. Pasižymintys geresniu šilumos išlaikymu bei paskirstymu. Šio tipo prietaisų šiluma sklinda ir per patį korpusą, ne tik per dūmtraukį. Jau minėjome ilgaamžiškumą, tačiau apytiksliai jie puikiausiai funkcionuoja net porą dešimtmečių.

Plieniniai ugniakurai pagaminti iš plieno, todėl atrodo labai patraukliai ir išvaizdžiai. Dažniausiai šie ugniakurai pasirenkami dėl to, kad dvigubos sienelės nekaista, o tai prideda saugumo. Tokio tipo ugniakurus galima statyti arčiau baldų ir nesibaiminti dėl nelaimių. Dažniau šis tipas pasirenkamas kaip dekoracija, namų puošmena.

Akumuliaciniai ugniakurai yra ekologiškas pasirinkimas – su nedideliu malkų kiekiu išskiriamas didelis šilumos kiekis. Paprastai stiklas būna kampiniu, tiesiu, prizminiu ar lenktu stiklu, o durelės gali būti atidaromos rankiniu paprastuoju būdu arba gali turėti tam tikrą specialų pakėlimo mechanizmą.

Paprastai yra skaičiuojama, kad 1 kW galingumo ugniakurai apšildo iki 10 kvadratinių metrų plotą. Tačiau nereikėtų apsiriboti tik patalpos dydžiu, kadangi kokybiškai pastatyti namai šilumą sulaiko puikiai, o senesnės statybos būstai dažnai praleidžia visą sukauptą šilumą į lauką, todėl tokiu atveju reikėtų galingesnio šilumos šaltinio. Mažesniems gyvenamiesiems namams dažniausiai tinka 5-7 kW galingumo, didesniems namams – 7-9 kW ugniakurai. Dar didesnėms patalpoms yra galimybė rinktis 9-16 kW galingumo variantą. Gali būti sunku pasverti visus namo ypatumus, patiems įvertinti namo sandarumą ir šilumos išlaikymo kokybę, todėl primename, kad šiuos aspektus padės įvertinti specialistai.

Close Menu