Neįgaliojo vežimėlis ar vaikštynė - kas geriau?

Neįgaliojo vežimėlis ar vaikštynė - kas geriau?


Ateina laikas, kaip artimam žmogui staiga suprastėja sveikata, tada pradedame ieškoti technikos ir priemonių palengvinančių gyvenimą neįgaliesiems.

Neįgaliojo vežimėliai - jų pirkimas turėtų būti vertinamas ne tik pagal jo kainą, bet visų pirma į funkcionalumą ir kasdienio naudojimo patogumą. Mūsų pasirinkimas turės įtakos mūsų gyvenimo kokybei, nepriklausomybės laipsniui ir net veiklos pobūdžiui.

Kad išsirinktumėte neįgaliųjų vežimėlį, pirmiausia reiktu išsiaiškinti kas jį naudos ir kokiems poreikiams bus naudojamas, nes vežimėliai turi skirtingas atliekamas funkcijas.

1. Išsirinkite vežimėlį pagal savo aktyvumo lygį

Rinkoje yra keletas neįgaliųjų vežimėlių tipų. Jie skirti įvairaus aktyvumo, amžiaus žmonėms ir pritaikyti individualiems sutrikimams. Todėl renkantis idealų vežimėlį sau ar slaugiam žmogui, turėtumėte apibrėžti, kokią funkciją jis turi atlikti. Jaunas žmogus, turintis stiprias rankas, kovojantis, pavyzdžiui, su nugaros smegenų pažeidimu juosmens srityje, turėtų rinktis lengvą aktyvų vežimėlį , leidžiantį savarankiškai judėti ir įveikti kliūtis, tokias kaip bordiūras ar slenksčiai. Kita vertus, vyresnio amžiaus žmonėms, kurių tikslas yra daugiausia judėti savo bute ar namuose, pasitelkiant trečiosios šalies pagalbą, yra skirti standartiniai neįgaliojo vežimėliai su įvairia įranga .specializuoti vežimėliai. Atskira prekių grupė – sportiniai vežimėliai , skirti aktyviai sportuojantiems žmonėms (ratų regbis) arba vežimėliai vaikams.

2. Svarbu dydis, tai yra, kaip pasirinkti vežimėlio išmatavimus

Sprendžiant dėl invalido vežimėlio pasirinkimo, verta atkreipti dėmesį į du svarbius klausimus, susijusius su jo dydžiu. Visų pirma, atitinkamai reikia sureguliuoti sėdynės plotį . Kaip tai padaryti tinkamai? Pirmiausia tiesia linija išmatuokite dubens plotį. Sėdynės dydis turėtų būti keliais centimetrais platesnis nei gautas dubens dydis. Tačiau aktyvių vežimėlių atveju prie dubens pločio reikėtų pridėti ne daugiau kaip 3 cm. Šiuo atveju geras vežimėlio prigludimas turi didelę įtaką judėjimo efektyvumui. Be to, yra daug kitų matavimų, svarbių, pavyzdžiui, ligos tipo, negalios tipo ir laipsnio požiūriu. Tai atlošo, galvos atramos aukščio išmatavimai arba atitinkamas kojos atramos reguliavimas. Jie leis jums teisingai pasirinkti vežimėlis individualiems poreikiams. Todėl prieš perkant verta paprašyti, kad tokius skaičiavimus ir matavimus atliktų kineziterapeutas arba patyręs prekiautojas medicinos parduotuvėje.

Antras svarbus dydis šio tyrimo požiūriu yra bendras neįgaliojo vežimėlio dydis . Verta apsvarstyti šią problemą, kalbant apie apgyvendinimą ir transportą. Sulenkus reikėtų atkreipti dėmesį į vežimėlio matmenis ir patikrinti, ar jis nesunkiai tilps į automobilio bagažinę. Šis matmuo ypač svarbus lankantis pas gydytoją ar šeimos narius. Per didelis vežimėlis taip pat užims per daug vietos bute, todėl pacientas negalės judėti savarankiškai arba apsunkins naudojimąsi tualetu. Vežimėlis turėtų būti parinktas atsižvelgiant į esamą sveikatos būklę ir esamus neįgaliojo veiklos sutrikimus, kad jis maksimaliai aktyvintų darbui sveikus raumenis ir neapsunkintų esamų judėjimo apribojimų.

3. Pirmenybę teikite funkcionalumui.

Pirmą kartą perkant neįgaliųjų vežimėlį mums dažnai pritrūksta žinių ir patirties praktiniais klausimais. Dažnai atrodo, kad vežimėlio pasirinkimas – paprastas, per daug dėmesio nereikalaujantis reikalas. Tačiau nuo to, kokį neįgaliojo vežimėlio modelį pasirinksime , priklausys neįgaliojo funkcionavimo komfortas . Netinkamai parinktas vežimėlis trukdys atlikti kasdienes veiklas, sukurs naujus apribojimus ir apsunkins globėjų darbą. Taigi į ką verta atkreipti dėmesį? Visų pirma, galimybė reguliuoti ir nuimti kojų atramas. Ši funkcija leidžia reguliuoti kojų atramos aukštį pagal neįgaliojo dydį ir poreikius bei palengvina perkėlimą vežimėlį ant lovos ir atvirkščiai, nebijodami užkliūti už kojų ant išsikišusių vežimėlio dalių . Kitas klausimas – galimybė reguliuoti atlošo pasvirimą . Net ir nedidelis kūno padėties pasikeitimas ilgai būnant invalido vežimėlyje teigiamai veikia paciento savijautą. Papildomas vežimėlio funkcionalumas nuimamų šoninių porankių pavidalu leidžia neįgaliesiems savarankiškai judėti iš vežimėlio, pvz., į tualetą. Kitas svarbus dalykas – vežimėlio stabdžiai , leidžiantys užrakinti vežimėlį , kad būtų galima saugiai sustoti įkalnėje. Svarbus įrangos elementas taip pat yra silikoninės uždangos ant stygų. Jie padidina rankinio vežimėlio vairavimo komfortą ir neleidžia rankoms paslysti ant turėklų. Taip pat verta pagalvoti apie tokias funkcijas kaip: vežimėlio sulankstymo patogumas , medžiaga, iš kurios buvo pagamintas apmušalas ir jo valymo būdas, taip pat galimybė įsigyti atsarginių dalių.

Gerai apsvarstykite ar neįgaliojo vežimėlis tikrai Jums reikalingas, galbūt žmogui geriau leisti daugiau pačiam judėti, geriausia pagalba judant yra vaikštynė senjorams.

Close Menu