Ar erkės įkandimas pavojingas jūsų augintiniui?

Ar erkės įkandimas pavojingas jūsų augintiniui

Erkės įkandimas yra pavojingas ne tik augintinio sveikatai bet ir gyvybei. Erkės įkandimas jūsų gyvūnui gali sukelti rimtų ligų, nes erkės platina pavojingas ligas tokias kaip babeziozė, boreliozė, erlichiozė ir kitas infekcijas. Šiandien, augintinių šeimininkams siūloma rinktis iš begales priemonių, apsaugai nuo erkės įkandimo: tai aerozoliai, lašiukai, antkakliai, tabletės ir ultragarsiniai pakabukai.

Būtina įsiminti kad yra dviejų tipų priemonės:apsaugančios ir atbaidančios.

Apsaugančios priemonės – tai tabletės, lašiukai, antkakliai, kurie erkes naikina.Tabletės, priklausomai nuo pasirinkto gamintojo gali būti veiksmingos iki 3 mėnesių.Lašiukai veiksmingiausi apie 1 mėnesį. Antkakliai nuo erkių gali būti veiksmingi iki kelių mėnesių,tik renkantis antkaklius reikia atkreipti dėmesį į veikimo principą. Jų būna dviejų tipų ir atbaidančių ir apsaugančių. Vienas iš labiausiai paklausiausių rinkoje antkaklių‘‘Foresto‘‘ dėl savo ilgos veikimo trukmės, net iki 7 mėnesių.

Atbaidančios priemonės- aerozoliai, antkakliai, ultragarsiniai pakabukai, erkes tik atbaido. Aerozolių (purškalų) veikimo trukmė yra trumpa apie 2-4 valandas. Pakabukų efektyvumas taip pat nėra didelis.

Kurios priemonės yra tinkamiausios būtent jūsų augintiniui, vertėtų pasitarti su savo veterinarijos gydytoju.

Sniffavet.lt veterinarijos klinikos gydytoja Snieguolė primena, kad erkės įkandimas yra išvengiamas jei apsaugančias priemones naudosite reguliariai ir ištisus metus. Apsaugos rezultatas bus žymiai veiksmingesnis jei einant su augintiniu pasivaikščioti į lauką, papildomai panaudosite kurią nors iš atbaidančių priemonių- pavyzdžiui augintinio kailį išpurkšite purškalu ‘‘BIO Kill‘‘. Veterinarijos gydytojai kasmet pastebi didesnį pacientų skaičių, todėl augintinių šeiminkams pataria net ir naudojant prevencines priemones po kiekvieno pasivaikščiojimo kruopščiai patikrinti augintinio kailį, pėdutes ir užausius. Jei radote įsisiurbusią erkę pasistenkite ją išraukti. Užkrėsta erkė užkratą perduoda per 24-48 valandas nuo įsisurbimo.Tačiau ne visos erkės yra užkrėstos Babesia canis ar Erlichia canis, bet šeiminikai turi būti atidūs ir stebėti ar nepasireiškia babeziozei ir kitoms ligoms būdingi simptomai.

Pagrindiniai erkės įkandimo simptomai ir požymiai:

  • koordinacijos sutrikimas,
  • galinės kūno dalies silpnumas,
  • vėmimas,
  • viduriavimas,
  • apetito praradimas,
  • sunkus kvėpavimas,
  • karščiavimas,
  • tamsus šlapimas.

Kartais šeiminikai net nepastebi ar šuniui buvo įsisiurbusi erkė, todėl jei pasireiškė nors vienas iš paminėtų požymių, nedelsdami kreipkitės į savo veterinarijos gydytoją. Jis suteiks augintiniui skubią pagalbą ir atlikęs kraujo tyrimus išsisiaškins ar augintinio kraujyje nėra Babesia pirmuonių. Atminkite kad negydoma babeziozė yra mirtinai pavojinga liga jūsų augintiniui !

Close Menu