Pozicionavimas – kas tai?

Pozicionavimas – kas tai?


Pozicionavimas yra rinkodaros mokslo atšaka, susijusi su prekės įvaizdžio kūrimu vartotojo galvoje. Iš esmės pozicionavimas turi tuos pačius tikslus, kaip ir įprasta reklama, tačiau pozicionavimo esmė yra „įstrigti“ žmogaus galvoje ilgam laikui. Pozicionavimas ir buvo išvystytas tam, kad išskirtų jį iš konkurentų, todėl nemaža dalis mūsų staigiai paklausti, tarkime, apie geriausia dovaną mylimajai pasakytų „rafaello“, apie geriausią majonezą – „hellmans“, apie geriausią telefoną seniau dauguma tikrai galvojo apie „nokia“ ir taip toliau. Ilgalaikėmis multimodalinėmis priemonėmis (reklamomis ir gilesnėmis) gamintojai ilgą laiką bando įsiskverbti į vartotojų galvas. Pirmesnieji supratę pozicionavimo vertę ir ilgalaikę naudą– žinoma – pasiekė daugiau.

Pozicionuoti galima pradėti ir vėliau atėjus į rinką, kaip kažkada Apple pradėjo pozicionuoti kaip išmaniųjų telefonų pradininkas, taip ir dauguma verslų turį šansų pradėti vėliau. Jei tik gali pasiūlyti kažką naujo, išnaudoti unikalaus produkto nišą, arba rinka gali talpinti dar papildomą narį. Pagrindiniai pozicionavimo elementai yra 4. Anglų kalboje jie apibrėžiami, kaip 4D, lietuvių vertimas yra 2A ir 2G.

  • Apibrėžti (angl. define) – pozicionuojama dažniausiai skirtingomis prekėmis arba bent skirtingai vartotojų grupei, todėl visada reikalinga apibrėžti, kas aš, kam siūlau ir ką siūlau unikalaus. Apibrėžimas skiriamas ne tik vartotojams, bet ir pačiam gamintojui ar naujos idėjos autoriui, kad šie nesiblaškytų. Tarkime, naujos dydžių svetainės savininkai turėtų į savo https://dydis.eu/ portalą įtraukti turinį susijusi tik su dydžiais, nesiblaškyti renkant ir pateikiant informaciją apie, pavyzdžiui, atstumu, svoriu ir t.t. nes tada jau susiveliama ir nežinoma nei ko ieškoti, nei ką siūlyti. Tinklapis dydis.eu aiškiai siūlo vartotojams tokią informaciją kaip Moteriški dydžiai, Vyriški dydžiai, batų bei aksesuarų dydžius.
  • Atskirti (angl. differencate). Jeigu prekė nėra nauja, mums reikia pabrėžti, kuo ji skiriasi nuo konkurentų . Prisiminkime Nokia, kuri gerokai pavėlavusi įžengė į išmaniųjų telefonų rinką. Ką jau besukursi, patogų meniu turi bent du konkurentai, patrauklų dizainą – bent 4. Tai jie nusprendė išsipozicionuoti, kaip itin gerą kamerą turintis telefonas. Kai visi kalbėjo apie 8-12 megapikselių, jis pasiūlė 42, taip išskirdamas prekę iš kitų. Nors pats telefonas, kaip ryšio palaikymo priemonė nėra itin unikali.
  • Gilinti (angl. deeping). Apie prekę nuolat reikia informuoti vartotoją, kas jūs esate, kad jūs esate geresni, kokia jūsų paslauga ir prekė, kuo ji išskirtinė ar unikali. Vartotojai turi jūsų nepamiršti ir, esant reikalui rasti. Lygiai taip pat atsiranda naujovės, tarkime, išmanieji telefonai. Vos tik pasirodė jie dar kėlė žmonių nepasitikėjimą. Tačiau ilgainiui jie pradėjo skverbtis į mūsų gyvenimą, atsirado išmaniųjų mokyklos, atsirado klipai, kaip galima išmaniai pritaikyti išmanųjį telefoną, vėliau atsirado išmaniųjų mokykla, programėlės ir jau dabar išmanieji telefonai jau yra mūsų gyvenimo dalis.
  • Ginti (angl. defend). Žinoma, gera prekė ilgai viena rinkoje nebus. Visada susirasite konkurentų ir priešų. Lietuvoje kažkada buvo du mobiliųjų telefonų tinklai Bitė ir Omnitel. Tačiau prieš daugiau nei dešimt metų į rinką įžengė Tele2, kuris teigė, kad turi mažesnes kainas. Tada konkurentai pradėjo ieškoti priekabių, prasidėjo pranešimai spaudai apie prastą Tele2 ryšį, po to sekė apie apgautus klientus. Informacinis karas tęsiasi iki šiol, jei ne tiesiogiai tarp Tele2 ir Omnitel su Bite, tai taip jų dukterinių įmonių. Pradžioje dėl įtakos varžėsi Mažylis su Ežiu. Po to Pildyk su Ekstra, o pastaruoju metu paaštrėjo Pildyk ir Labas kova, prie kurios prisijungė Ežys.

Pozicionavimas dar ypatingas tuo, kad jis gana ilgai išlieka žmonių galvose, jei tinkamai atliktas.

Close Menu